Wormenkuren nodig of onnodig?
Ontworming van de hond
Er wordt gehamerd op een goede ontworming van onze honden. Eens per 8 weken een kuur, eens per half jaar? Chemische ontworm kuren om de wormen te doden. Pasta’s, pillen en prikken! Maar waarom eigenlijk? En is dat wel nodig?
Waarom is dat dan?
Honden hebben wormen. Dat is op zich niet gevaarlijk mits de hond een goede gezondheid heeft en de hoeveelheid wormen beperkt blijft.
Er zijn een aantal risico’s aan wormen:
- Besmetting van kinderen
Honden (en katten) poepen op stranden, in parken en zandbakken en besmetten daarmee hun omgeving. Kinderen spelen hier en kunnen worden besmet met wormen. De wormen kunnen de kinderen ziek maken en op vervelende plekken in hun lijfjes gaan zitten.
- Gezondheid hond gaat achteruit
Wanneer de hoeveelheid wormen toeneemt in een hondenlijf, is dit niet bevorderlijk voor de gezondheid van de hond. De algehele conditie gaat achteruit en de wormen kunnen veel jeuk veroorzaken.
- Pups kunnen sterven
Pups hebben nog geen afweer tegen de wormen en kunnen een flinke besmetting niet aan. Als de wormen dan gaan migreren (verhuizen: bv. van de longen naar de keelholte, naar de maag, naar de darmen) sterven veel pups.
Hoe vindt de besmetting met wormen plaats?
- Via de moederhond
Pups kunnen al in de buik van hun moeder worden besmet. De larven gaan pas na de geboorte massaal verhuizen wat dodelijk kan zijn voor de pup. Ook na de geboorte kan de moederhond haar pups besmetten via de melk.
- Door oplikken/eten van de eitjes
Wormeitjes kunnen binnenkomen via de mond door voedsel, een besmette prooi, via besmette grond door bijvoorbeeld het likken van de eitjes van hun poten. Dit is besmettelijk voor honden die alleen brokken eten. De zuurtegraad in de maag van een hond of kat die vers vlees eet is velen malen zuurder (pH 1-2). Het De zuurtegraad zorgt voor de vertering van onder andere de botten. De maag zorgt bij rauw vlees voor een lage zuurtegraad waardoor er bijna geen bacterie, virus of parasiet door de zure maaginhoud overleeft.
Nadelen van chemisch ontwormen?
We geven onze dieren gif en de wormen gaan dood. Maar….. er kleven ook nog een berg nadelen hieraan:
- Resistentie tegen de wormkuren
Wormen raken resistent tegen de ontworm middelen en als het dan eens echt nodig is, werken ze niet meer.
- Belasting van het lijf van de hond
Je dier gaat niet dood van een wormenkuur maar het is zeker wel een belasting voor zijn lijf. Zo’n kuurtje is echt niet gezond. Honden kunnen klachten ontwikkelen op termijn die niet direct gerelateerd worden aan de kuren. Bijvoorbeeld jeuk klachten of een doffe vacht.
- Belasting van milieu & bodemleven
Chemische resten die met de ontlasting en urine weer naar buiten komen, hebben een negatief effect op het milieu en het bodemleven (en daarmee de natuurlijke voedselketen).
- De wormkuren doden vaak niet alles
Daarbij zijn er ook wormen waarvan de larven zich inkapselen. Niet alle wormmiddelen werken op ingekapselde larven en de wormeitjes. Na het doden van de volwassen wormen door een wormkuur komen de ingekapselde larven vrij en begint het feest van voren af aan.
Hoe pakken we ontwormen beter aan?:
Poep opruimen!
Het is prettiger voor iedereen (inclusief alle honden) dat de poep wordt opgeraapt en netjes wordt weggegooid in de afvalbak. Het weghalen van de hondenpoep zal ook de kans op besmetting van de omgeving aanzienlijk verkleinen. Daarmee dus besmetting van onze kids maar ook van elkaars dieren.
Ontlasting onderzoek
Het Woud (het enige diergeneeskundig parasitologische laboratorium in Nederland) verkoopt wormtestkits. Met deze kit verzamel je wat ontlasting van je hond (bij voorkeur van meerdere drollen) en dat stuur je in een speciale envelop op naar een laboratorium waar ze de eitjes van verschillende wormen tellen. Boven een bepaald aantal word je geadviseerd te ontwormen met een chemische kuur en je krijgt ook advies welke kuur je het beste kunt geven. Je zult echter zien dat het meestal niet nodig is om te ontwormen. Als je dan als routine toch een wormenkuur had gegeven, was dat een onnodige belasting geweest van het lijf van je hond.
Bestel je wormenkit bij: www.wormbestrijding.nl
Je dier gezond houden.
Een gezond dier houdt zichzelf ook in balans. Parasieten kunnen zich minder makkelijk voortplanten in een gezonde omgeving. Uitbarstingen van parasieten zien we vaak op een zwakker dier.
Hoe houden we onze dieren gezond, in het kort:
- Zo min mogelijk stress.
- Geluk van samen zijn met soortgenoten en de liefde van de mensen waar je hond van houdt.
- Gezonde voeding die geschikt is voor het dier, een voorwaarde daaraan is voor mij dat er zo min mogelijk mee is gebeurd en het vrij is van chemische antioxidanten, e-nummers, geur-, kleur en smaakstoffen. En bij voorkeur biologisch. Er is nog maar weinig voer op de markt wat hieraan voldoet.
- Gezonde leefomgeving
- Gezond drinkwater (geen slootjes of grondwater met bijvoorbeeld pesticiden, zware metalen en resten van de drijfmest van de boer).
- Voldoende beweging in de frisse lucht.
- Zo min mogelijk gebruik van antibiotica, corticosteroïden en andere medicijnen van de dierenarts. Als het nodig is, dat moet het. Maar als je het anders kunt oplossen, doen!
Bron: Petra Biegstraaten
Geef een reactie